Diverse tekster
Å holde maleriet motivert
Publisert på kunstnerforbundet.no, 2021
Av Hedda Grevle Ottesen
Den originale versjonen kan leses her
Jeg suser forbi skulpturer frosset for alltid i sine livsfaser.
På denne kjølige julimorningen ligger tåken lavt over de grønne plenene i Frognerparken, og solen er godt på vei med å tine gresset. Videre sykler jeg retning Ekely kunstnerkoloni der barn leker i gatene og voksne drikker morgenkaffe på balkongen Her på Ekely bor billedkunstner Hilde Svalheim med studio og familie.
Atelier-vinduene gir rikelig med lys til rommet stablet fullt av Svalheims malerier og tegninger. Malerier inntil veggene, hengt over et piano og i lagringshyller. Svalheim er i innspurten av en større solo-utstilling på BOA - Billedkunstnere i Oslo og Akershus, og montert på veggen for anledningen er et utvalg ferdigstilte oljepasteller.
Hilde Svalheim (f. 1963, Oslo) er en av 150 aksjonærer på Kunstnerforbundet. Hun har utdannelse fra Statens kunstakademi fra 1984 til 1988 og den forhenværende Oslo tegne- og malerskole fra 1982 til 1984. Svalheim har hatt separatutstilling hele 4 ganger på Kunstnerforbundet, henholdsvis i 2013, 2009, 2005 og 1998. I tillegg har hun stilt ut på visningssteder som LNM og BOA- billedkunstnere i Oslo Og Akershus.
Hilde Svalheims atelier. Foto: Hedda Grevle Ottesen
De ordinære øyeblikkene mellom alt det spennende
De menneskelige handlingene i Svalheims portretter er lette å gjenkjenne, samtidig må vi selv legge mening i hvilke tanker og erfaringer personene bærer. Hun fremhever heller egenarten i det klassiske motiv-maleriet i kontrast til fotografiets realisme. Svalheims tilnærming til maleriet setter likevel fokus på mellommenneskelige relasjoner, samtidig elideres bevisst ansiktsuttrykk og emosjoner i de avbildede. Bildeuniverset er tålmodig i tempoet som er å skue i penselstrøkene og i koloritten, noe som skaper en personlig mytologi.
Kan du fortelle om din kunstneriske bakgrunn?
– Jeg startet på akademiet allerede i ‘84 og gikk der frem til ‘88. Før det gikk jeg på Oslo tegne- og maleskole, som den gang ble ledet av Cato Bødtker. På akademiet hadde jeg forskjellige lærere, deriblant Ludvig Eikaas, Per Kleiva og Irma Salo Jæger.
Det er litt av en gjeng!
– Det er rart at det føles så forferdelig lenge siden ut, at tiden går, men uten at man merker det. Plutselig er man blitt gammel kunstner.
– Jeg lærte noe om å forholde seg til formatet. Jeg kan holde på med et maleri veldig lenge før jeg må finne ut hva som ikke stemmer, om det er farger eller figurer. Deretter kan jeg endre formatet, utvide eller kutte noen centimeter her og der. Plutselig faller ting på plass! Det gjelder merkelig nok farger også, når alt forbindes med hverandre. Små endringer får mye å si, og ikke minst tomrommene. Det er jo egentlig veldig gammeldags nå da, hehe, og det er nok en av grunnene til at bildene mine lett kan få et sånt gammeldags preg.
Formatet og motivene er for meg lett identifiserbare. Maleriene både er tradisjonelle og familiære. En ikonografi typisk i impresjonismen til modernismen. Samtidig har du en distinkt stil gjennomgående i din produksjon. Hvor tror du denne gjenkjenneligheten kommer fra?
– Hvis jeg står fast med et bilde og ikke forstår hvordan jeg skal komme videre, er egentlig prinsippene for å lage rom og bevegelse, som var typiske for modernismen, det eneste verktøyet jeg har. Selv om jeg selvfølgelig opponerte mot dem da. Erfaring har vist meg at det er lettere å få til et bilde på de franske formatene, enn for eksempel på et kvadratisk lerret.
Ja, disse malerne brukte nok ikke 60x70 blindrammer. Av årsaker vanskelig å begrunne finner jeg selv kvadratiske lerreter problematiske.
–Men når det gjelder det å stå fast og ikke komme videre, er det nok likevel oftest psykiske sperrer, de hemningene og fordommene vi alle har, som stopper en. Noen ganger er jo den strenge selvkritikken det eneste som får lov til å herje fritt og uimotsagt.
På visitt hos mennesker jeg ikke kjenner
Bruker du bilder fra virkelige motiver eller jobber du imaginært?
– De fleste bildene jeg har malt er helt etter hodet, men noen ganger begynner jeg med et foto, som så har utviklet seg til noe helt annet. Når jeg maler bruker jeg lang tid, så jeg ender alltid opp med å legge vekk fotografiet, og maleriene blir fiksjon. Fotografiene er som oftest helt tilfeldig funnet, det er ikke min familie for eksempel.
– Motivene gir likevel inntrykket av å være fra fotografi, med den kjølige distansen som fortsatt lar fotografen komme tett innpå.
Også kommer den tradisjonelle maleteknikken og gir mediet et ekstra lag.
– Kunstner og kritiker Aleksi Wildhagen skrev at jeg “insisterer på det vanlige”. Det syns jeg egentlig var fint sagt. For det er som om jeg ikke orker det “spesielle” i lengden, når jeg selv er nødt til å se på bildet over lengre tid. Jeg ender opp med å plukke vekk “påfunn” eller “fikse” ting. Men jeg kjeder meg jo ikke. Selv liker jeg ofte å se på bilder som går under “kjedelige”. Man kan legge veldig mye ned i det.
Jeg ser at du har bilder med en viss tematikk. Det er gjerne familier i forskjellige situasjoner, barn som leser, tegner, leker og videre. Tegningene med oljepastell gir meg en assosiasjon til flyktningkrisen, kanskje fordi portrettene er av familier fra forskjellige kulturer der noen ser ut til å være plassert i mindre trygge situasjoner. Det er absolutt hva jeg legger i det selv. Jeg farger nok bildene av det jeg tenker på akkurat nå...
– Jeg har aldri noen politisk bakenforliggende interesse i motivene jeg velger. Men jeg har ofte holdt på med motiver med flere personer, som har en eller annen form for tilhørighet til hverandre. Hvilken relasjon, er jeg ikke så bevisst på eller opptatt av, om de er søsken eller venner eller uvenner. Det handler mer om at de henger sammen. Et ”Vi” som vi kjenner fra alle kulturer, som dreier seg om tilhørighet og behovet for ikke å være alene.
– det kan jo gjerne være noe i det. For jeg er jo for eksempel ikke spesielt opptatt av babyer i virkeligheten. Men jeg tror de kan symbolisere noe dyrebart som man klamrer seg til, og som man bruker all sin tid på, men som er helt ordinært for alle andre mennesker. Sånn som det er med kunsten. Og livet, for den del.
– Jeg er ofte tiltrukket av banale scener. Det kan være en hårfin grense mot klisjeen, men jeg liker det. Følelsene er jo nesten det eneste vi har å styre etter, og man må stole på dem. Konstante nyheter i de visuelle valgene, det synes jeg er litt slitsomt i billedkunst. Jeg føler det er en slags forventning om fornyelse, mens i andre kunstneriske retninger er det ikke slik. Man stiller kanskje ikke de samme kravene om fornyelse til en forfatter.
En langsom prosess
Oljemaleri er et medium som legges lagvis. Når jeg maler med oljemaling eller oljepastell erfarer jeg hvordan alternativene blir færre og færre jo mer tid som er satt inn i lerretet, motivet trekker seg på en måte sammen.
– Ja, jeg liker egentlig det. At jeg kan bruke lang tid. Jeg maler ganske vått i vått, så jeg foretrekker egentlig at det ikke tørker. Jeg har prøvd å komme ut av det, å begynne med noe nytt. Jeg har prøvd litografi, tresnitt… mosaikk. Jeg synes blant annet det er vanskelig når motivet må komponeres speilvendt. Jeg vil at det skal være så direkte at jeg hele tiden kan se hva jeg gjør og hvilke valg jeg har gjort. Det er både fordeler og ulemper med at oljemaleriene aldri blir ferdige.
På 2010-tallet, kanskje lengre siden, vil jeg si var en brytningstid i maleriet som medium, hvor det å alltid måtte forsvare å ville male gikk på tomgang. I 2014 ble det noe søkte begrepet “zombieformalisme” introdusert i USA. Benyttet for å definere kunstnere som produserte malerier som ikke ønsket å være malerier, for eksempel Fredrik Værslev. Mange av disse unge malerne, ofte menn, ble kjøpt opp av spekulanter som hauset opp kunstnerskapet deres for å tilegne mer kapital. Det er denne korrupte ideen om maleri jeg så på Astrup Fearnley i min oppvekst og som jeg satte som kunsthistorisk standard.
Det jeg prøver å komme fram til er at uansett hvilken tilstand maleriet befinner seg i kommer man ikke foruten hvordan majoriteten av samfunnet ser maleriet som en standard-form for riktig kunst, en lovlydig kunstform som kan pryde et privat hjem og offentlige institusjoner. Det er forståelig at kunstnere ønsket å opponere mot denne konforme likegyldigheten, men i dagens klima virker det som om flere yngre kunstnere maler innforstått med at maleriet er alt annet et nøytralt og at det er like naturlig å se bakover som det er å se framover.
Som er kunstnere som spør hvorfor skal det kritiseres å ha et maleri over sofaen, et område for våre mest hverdagslige og intime øyeblikk. I forsøk på en konklusjon; i din produksjon ser jeg en inderlighet ovenfor maleriet som du har viet ditt kunstnerskap. Om en enkeltperson investerer i et maleri er det en berikende del av den ellers ikke nødvendigvis så episke hverdagen.
– Noen folk kan male stilleben og monokrome flater et helt liv, og jeg skjønner at de gjør det, det er ikke det. Men når jeg tar utgangspunkt i noe jeg har sett, og som jeg syns har noe ved seg, kanskje noe jeg ikke helt skjønner hva er, eller hvorfor, så er det så interessant å prøve å finne ut hva det er. Med malingen må man ofte holde på motivet over tid. Da må det være uforståelig nok til at interessen min varer til det er ferdig. Tidsaspektet er viktig. Maler man en smilende person så skal man altså orke å stirre på et smil over tid. Jeg kan ikke tenke meg noe verre. Men det kan kanskje gå i en tegning.
– Med en gang jeg var ferdig på akademiet ble maleriet erklært dødt, men det er jo utømmelig. Man sier ikke at “alfabetet er oppbrukt” selv om man leser noen dårlige bøker. Noen ganger virker det litt påtatt å blande for mye aktuelt inn i verkene sine. Det er viktig å huske på at når man lager bilder, så kommer de fra en selv, som individ, og oppleves av andre individer. Man lager ikke kunst på vegne av en gruppe. Det tror jeg ikke går an, selv om man gjerne vil. Det må komme fra en selv. Jeg tror det er veldig sånn på individnivå, da. Derfor blir det aldri helt uaktuelt, på en måte.
Hva er det Vi egentlig driver med?
På biblioteket
I møte med verden har vi for vane å plassere og systematisere det vi ser. Vi putter erfaringene vi sanser og opplever inn i et erfaringskartotek helt automatisk. Et slags lager vi konstruerer i hodene våre, som selvfølgelig er ulikt fra menneske til menneske. Faren ved dette selvskrevne behovet av kontroll og oversikt, er at man også risikerer å komme til en forenklet konklusjon. Kunst som det her er snakk om, blir således liggende sammen med liknende kunst i et etterhvert nedstøvet bibliotek.
I møte med Hilde Svalheims univers, som er til de grader gjenkjennelig, vil vi derfor naturlig og temmelig raskt legge bildene inn i et figurativt kunst-kammer. Om vi da ikke overstyrer denne indre robotbibliotekaren. Hvis vi klarer det, og lar huet jobbe videre med bildene, begynner Svalheims bilder i stede å vokse. De fanger interessen, blir sprell levende og utkrystalliserer den iboende og bakenforliggende fornuften, som skjuler seg i det hverdagslige og lite spektakulære inntrykket arbeidene gir i starten.
Bildene hennes og bildene mine
Det er noe med detaljene i bildene. Personene vi møter er ikke bare avbildet, de er tillagt noe mer. Vi er betraktere som først ser vanlige relasjoner hos ukjente folk, før det innlysende etterhvert inntreffer; vi kjenner oss selv igjen i bildene. Det er altså like mye det vi ikke ser i bildene, som det vi rent faktisk står og ser på, vi møter. Vi går under lupen og konfronteres i døra. Putter oss selv inn i kunstnerens bilder, og lar de blande seg med egne bilder og erfaringer fra de allerede nevnte private bibliotekene. Deretter opplever og utvikler vi disse sammen med Svalheims. Vi dikter med andre ord videre, og bildet blir således holdt levende, noe som krever troverdighet til det vi ser på.
Og jeg tror på hvert eneste av disse bildene, at dette er situasjoner og grupperinger som er og har vært. Det interessante er at når jeg etterspør grunnlagene for bildene, alle fotografiene, det være seg reklame, avisartikler, nyhetssaker, og familiealbum. Så viser det seg at svært mange av disse foreleggene knapt er gjenkjennelige med oljepastellene. Flere er i tillegg på størrelse med passfoto. Personer er fritt lagt til eller trukket fra etter eget hode, og positurer skiftet og dreid om på. Mye av det jeg ser er altså fiktivt, eller delvis fiksjon. Samtidig ser jeg jo at dette er ekte. Eller jeg vet at dette er på ordentlig og har skjedd. For jeg står jo og føler bildene, like mye som jeg føler meg selv i bildene.
En uhipp maler
Til tross for den dagligdagse motivkretsen med familier, barn og små menneskeklynger, er det likevel noe nærmest uhørt uvanlig, i det at noen fordyper seg så til de grader i disse helt nære relasjonelle konstellasjonene. Motivkretsen er i så måte noe av det mest uhippe du kan finne på å avbilde, med tegning og maleri i dag. Slike prosjekter er oftere å finne i fotokunsten. Men der fotografiet alltid er fanget i sitt ufravikelige forhold til motivet (det handler om å fange det rette øyeblikket, konstruere et tildragende oppsett, eller rendyrke en formalestetikk) står tegneren og maleren, i dette tilfellet Hilde Svalheim, friere i det å utvikle en nærhet og tilstedeværelse som ikke var der i utgangspunktet. Således gir hun oss ikke bare sin dyktighet i håndverket, men levendegjør også personlige betraktninger om menneskelig samspill, med en sjelden sans for psykologiske øyeblikk. Svalheim går inn i de helt nære relasjonene vi alle kan relatere til på godt og vondt. Kort fortalt er dette noe hun kan, for hun har egentlig alltid jobbet med mennesket i bildet, og mennesket utenfor bildet.
I serien med nye oljepasteller møter vi et upretensiøst og dirkete uttrykk, fremkalt med sikre og selvfølgelige hender og hode. Arbeidene er tydelig i slekt med det figurative maleriet hun har rendyrket siden studietiden på åttitallet. Malerier hun opp gjennom årene har stilt ut ved institusjoner som Museet for samtidskunst, Henie Onstad kunstsenter og Kunstnernes hus. Av disse arbeidene, er flere kjøpt inn av Nasjonalmuseet, Utenriksdepartementet og norsk kulturråd, og føyer seg derfor inn i en større historiefortelling for ettertiden. Akkurat hva som blir viktig å hente frem i retrospekt er umulig å si, men at noen må ha tenkt at bildene hennes ivaretar en tilstedeværelse verdt å samle på for fremtidens fortellinger om et før og nå, er lett å forstå.
Krisehjelp i kapitalen
Papirarbeidene vi møter, gir fokus i tilværelsen. De kommer nær sagt som billedlig krisehjelp. Arbeidene til Svalheim inviterer oss til å se og sanse som hele mennesker. Noe som er vanskelig i vår visuelle samtid, der det aller meste er oppstykket og delt. Å virkelig se, er langt fra en selvfølge, utrolig nok. Tiden strekker liksom ikke til og vi orker knapt ta inn billedlig subtilitet lengre. Er kanskje finmotorikken bak pupillene kaputt, eller blikkene for raske? Er vi overstimulerte, tvangsforet et forrykende bildeflimmer, hvis mål og meninger er begrenset til de kapitale? Vi drukner jo tross alt i kjøp og salg, og verre skal det bli. Øynene er sløvet, sinnene apatiske. Vi lever i en omtåket tidsalder vi ikke finner veien ut av. Som om vi taper terrenget av syne og mister holdepunktene i tilværelsen, og hvor det stadig blir vanskeligere å forstå essensen av tingenes tilstand.
Det er nettopp når man innser dette potensielle nederlaget, at kunstens muligheter dukker opp. Det er også nøyaktig her Hilde Svalheims bilder føyer seg inn i rekken av åndelig og psykologiske krykker for menneskets sviktende sinn, i en temmelig sjuk tid. Heldigvis har vi langsomme folk som tenker og manifesterer grubleriene i bilder, bøker, musikk og den slags.
Abstrakte figurer
Tilbake til oljepastellene er det interessant å se litt mer, forbi de soleklare motivene i bildene. Nemlig veksle blikket over til å se bildenes abstrakte kvaliteter og bestanddeler. Slik at bildene bytter på å bli avkledd og påkledd. Jeg snakker om å sette pris på en flate, et felt i bildet, en strek, komposisjonen, fargeharmonier, rytme, letthet, tyngde, balanse, temperament og tempo. Altså formale elementer som holder og løfter bildet, og får det til å fungere. For akkurat som man kan lese abstrakte bilder figurativt, leser man like gjerne figurative bilder abstrakt. Alle som skaper noe, kjenner til dette vekslende blikket enten bevisst eller ubevisst. Nemlig overgangene mellom detaljer og helhet, innhold og form. Det er også denne vekslingen som gjør at bildene aldri egentlig blir ferdige. Vi fortsetter å være i, og leve med dem. Det kan virke motsetningsfullt, men slik er det; gode bilder er villige til å utvikle seg hver gang vi ser dem, samtidig som de er nok i seg selv.
Det er bare oss, og vi
Hele serien med arbeider er egentlig svært åpen, og samtidig vanskelige å få has på, men likevel lett å lage historier til. Pastellene beholder en slags integritet. Avslører ikke mer enn nødvendig, og oppleves paradoksalt nok som både personlige og anonyme. Arbeidene blir forankret i et lokalt «vi» og forbundet til et universelt «oss». Likevel er arbeidene temmelig hemmelighetsfulle, med personer som er like mye nå som da. Serien beveger seg utenfor moter og trender i kunstfeltet, og gjør at hele prosjektet står og faller på nærværet mellom bilde og betrakter. Det er noe med at serien føles opplevd og ikke villet, men faktisk erfart hele veien. Jeg blir tilstede i de skjøre aspektene, alle møtene mennesker imellom. Nostalgisk, melankolsk og selvransakende. På en slik måte at jeg mener å ha vært der. Vært den og den i bildet. Som minner jeg har glemt at jeg har. Påminnelser om noe passert, men også om noe som vil passere.
Barn og voksne
Følg spesielt med på barna i bildene. Det er nemlig et lite kunststykke i seg selv å ikke forenkle disse til ideen om dem, klisjeen om de søte barna, objekter på avstand så og si. Barna vi møter hos Hilde Svalheim, er individer, langt mer komplekse enn ved første øyekast. Hun åpner opp et stengsel, og presenterer barna mer nærgående, som selvstendige individer med tydelige identiteter og personlighetstrekk. Til og med en babys konfronterende blikk til en bror (eller hvem det nå måtte være), er tilstede som et komplett menneske. De psykologiske aspektene ved menneskelig samvær, som til enhver tid utspiller seg, alt ettersom gruppen man befinner seg i, er nesten uhyggelig presist tilstede i hvert bilde. Disse detaljene vi ikke ser når vi er i situasjonen, men som vi likevel sanser. De bevitner tilstedeværelse og kanskje spesielt den manglende tilstedeværelsen, som særlig voksne har til samspillet barn imellom.
Hvem, hva, hvor
Poenget er at for å få til hele personer som i bildene, gjøre dem så levende og tilstede, holder det ikke bare å tenke logisk og formalt, du må i like stor grad leve deg inn i personene, som en romanforfatter. Gå inn i dem med hele deg, stole på intuisjonen, frigjøre hånd og hode. Du må være tøff nok i trynet, samtidig som du må kunne oppdage og ha blikket for de sarteste forandringene en liten detalj avstedkommer.
Serien Vi gjør at vi ikke bare ser bildene, men oss selv slik vi er, utenfor denne parallelle virkeligheten som kunsten tross alt er. Hva det er vi egentlig driver med, som sett utenfra i en pustepause. Alle disse nære medmenneskelige konstellasjonene vi ser i Svalheims Vi, tar vi tross alt stort sett for gitt. Fordi de er så til de grader gjenkjennelige. Og akkurat derfor, i sin selvfølgelighet, blir de så tankevekkende. Som de sier; Stopp, vent nå litt, se, kjenn, føl, du er hjemme, eller er du hjemme, hallo!? Alt dette som er oss, og som vi samtidig betrakter på avstand, og som samtlige mennesker kan relatere til uansett hvem, hva og hvor man er. Resultatene er avtrykk fra et fellesskap, ukjent og kjent, begge deler om hverandre. Bilder som får oss til å se hvem vi egentlig er.
-tanker om Hilde Svalheims nye oljepasteller
Katalogtekst til utstilling på BOA, 2020
Av Aleksi Mannila Wildhagen
Rapport fra det lille livet
Kanskje er det ikke sant, all den tid bildene fra Hilde Svalheims nye utstilling på BOA ikke så mye iscenesetter det altfor hverdagslige. Snarere utgjør bildene et panorama over alle øyeblikkene, mellom de umiddelbare og de varige stundene, et liv kan sammenfattes av
Publisert i Kunstavisen 29.september 2020
Av Simen K. Nielsen
Sjeldent har den såkalte «homomensura»-setningen» tilskrevet den antikken sofisten Protagoras føltes mer betimelig sitert i en utstillingsomtale. Med utgangspunkt i ideen om at «mennesket er alle tings målestokk», hvordan menneskelivet konfronteres med det bent ut trivielle til de absolutte, eksistensielle betingelser, er det et unektelig humanistisk program i Hilde Svalheims malerier. Menneskets lodd er, og har også vært, en konstant i dette kunstnerskapet.
Overhodet finnes det knapt malerier i katalogen som ikke på en eller annen måte forankres i menneskefiguren. Men der Svalheim i tidligere sammenhenger har spilt mer eksplisitt på de figurale analogiene i vestlig kanon, f. eks. moren og sønnen i pietà-aktige konstellasjoner eller et mer tematisk sett arketypisk univers, har hun på BOA, til tross for også her å befinne seg på høyst kjent grunn, senket og mangfoldiggjort den ikonografiske temperaturen.
Det sanselige og det saktmodige
I Vi/We, hvor det finnes en nær samtale mellom fotografiets dokumenteringskarakter og maleriets materialiseringsfunksjon, befinner vi oss i en, på mange måter, stille verden. En kjernefamilie poserer upretensiøst foran kamera; en mann og en kvinne ligger henslengt i en sofa etter festlighetenes slutt; to vassende kvinner leder en liten pike ut mot havet; tre gutter sitter i vennskapelige forhandlinger på bakken (fig. 1); en mor leser for datteren på fanget. Den myke og tilforlatelige, nesten bløte presentasjonen pares med en gjennomgående avsondret billedverden. (fig. 2)
Det faktum at disse menneskene ikke kommuniserer med oss iverksetter en identifiseringsrefleks; det blir lettere, og ikke vanskeligere, å plassere seg i eller inntil disse menneskene. Det er altså ikke så mye på tross som nettopp på grunn av at menneskene bærer sin psykologiske fortelling så å si inni seg, at det speiles i meg som betrakter.
Det finnes noe forfriskende upretensiøst i Svalheims på mange måter beskjedne meditasjoner over denne uvanlige vanligheten. Med det sagt er det ikke sammenfallende med manglende malerisk ambisjon som sådan. Å strebe etter kollektiv erfaringssymmetri, det innforlivede og gjenkjennelige, er aldri en liten prestasjon, uansett medium.
Fig. 2: Hilde Svalheim: Utdrag fra Vi 6 x tegninger, oljepastell, 2018-20
Foto: Adrian Bugge
Fargene i Fellesskapet
Dette er ved første blikk det vanlige livet og dets vanlige fargeregistre. To unge jenter som leser lekser, blir den sosialdemokratiske realismens ekko av Fragonards Ung lesende jente filtrert gjennom Morandis lavmælte eleganse. (fig. 3, sentrum). Eller: jentene som motiv blir nesten konsentrert ned til stillebenfigurer i et Morandi-bilde. Fire jenter sittende på et gjerde med ryggen til påkaller en 1980-talls visjon av Munchs Pikene på broen. (fig.4, nederst til venstre)
Fig. 4: Hilde Svalheim: Utdrag fra Vi x 4 tegninger, oljepastell, 2018-20
Foto: Adrian Bugge
Den jordnære ikonografien korresponderer så å si koloristisk til den jordfargede, nesten Apelliske paletten som Nerdrum ville kalt det – etter den greske mytiske maleren Apelles (antatt 300-tallet f. kr.) – som Svalheim opererer med i flere av bildene. (eks. fig 3) Hvit, jernrødt, jernsvart og okergult. Andre steder forsterkes akvarellintensiteten og Svalheim endrer grunntone; lysere grønnfarger, sterke blåtoner som kolliderer mot det i større grad monokrome uttrykket.
Fig. 3: Hilde Svalheim: Oss to (i midten), olje på lerret, 2018-20
Foto: Adrian Bugge
Av og til kan dog motivlikheten mellom maleriene og tematikken som presenteres forbli i overkant tause og tilforlatelige. At det i samtalene mellom bildene blir stille til det punktet hvor den deskriptive impulsen skygger for den psykologiske pregnansen og det innforlivede blikket. Med dette mener jeg at helheten ikke alltid oppleves å overskride summen av enkeltdelene. Men i siste hånd lykkes Svalheim nettopp med oppgaven å veksle mellom letthet og tyngde. Å gjøre det partikulære allment.
Fig. 5: Hilde Svalheim: Utdrag fra Vi x 8 tegninger, oljepastell, 2018-20
Foto: Adrian Bugge
Svalheims pasteller blir også politiserte dokumenter i sin konkretisering av forskrekkede barn, et ektepar med en baby som minner om flyktninger fra Ukrainas Holodomor-tragedie, fortvilede partisankvinner som har mistet medsøstre, barn eller ektemenn. (fig. 5) Slik sett legger bildene seg inntil diaspora-estetikkens dokumentariske uttrykk. De blir – også – flyktnings- og krigspolitiske kommentarer. At disse bildene sammenstilles med gjenkjennelige øyeblikk fra det kollektive fotoalbumets minnesforvaltning, bidrar også til å produsere motivintern spenning. Det politiske og sosiale balanseforholdet mellom bildene forblir fanget i en friksjon som først er lett å overse. Synliggjøring, maleriets kanskje primære fenomenologiske funksjon, i sin greske mening av ordet «fenomen» (phainomai: å fremtre, å gjøre synlig), ledsages av impliserte maktrelasjoner; hvem som ser og hvem som blir sett på. At blikket også derfor er representasjonspolitikk, at dette lille livet også involverer store, sjelsettende øyeblikk, er en nesten, men bare nesten, underspilt innsikt i Svalheims verden.
Katalogtekst til utstilling på Kunstnerforbundet
Av Frode Helland, 2005
Professor, Universitetet i Oslo
Tanken om at det skjønne gir tilgang til en erfaring av at mennesket passer i verden, har vært viktig for mange tenkere. Immanuel Kant, den moderne estetikkens far, mente at skjønnhetserfaringen antyder hvordan våre erkjennelsesevner svarer til verdens objekter. I dag kan ikke slike utsagn framsettes uten distanse, uten forklaring, uten eksplisering. Verden er ikke slik innrettet.
I et dikt av Georg Johannessen heter det at den "som sier: Se på denne rosen/ leder deg bort fra/ blodflekkene på veien". Enhver framstilling framstiller NOE en bestemthet, på bekostning av noe annet. Å si er å fortie, å vise er å skjule: dermed krever kunstproduksjonen dømmekraft, smak.
Kan hende vil en ureflektert framstilling av det skjønne framstå enten som kynisk kitsch eller som et overgrep, en form for vold som kunstverket ikke kan forsone, en medskyldighet? Den skjønnhet som lever i Hilde Svalheims malerier, er uansett (og kanskje derfor) ledsaget av et antydet ubehag, en tvetydighet, et mørke uten intensjon.
Ethvert maleri sier minst to ting: "Dette er et barn i et snølandskap" ', og samtidig: "Dette er ikke et barn i et snølandskap, men et maleri." Slik bekreftes og benektes gjenstanden, i den samme bevegelsen. Det gode maleri innreflekterer denne dobbeltheten av på den ene siden en reddende bevegelse, som gir kunstens liv til det forgjengelige, og på den annen side trusselen om tilstivning, om dødens innramming.
Denne tvetydigheten blir tydelig i malerier som på den ene siden preges av en materiell sanselighet - som også konnoterer liv og autentisitet - OG som på den annen side nesten rendyrker maleriets egen form. Som er refererende avbildning, OG komposisjon av felt, farger på en flate, lys og skygge.
Katalogtekst til utstilling på Trafo Kunsthall
Av Daniel Østvold, 2007
Figurativt maleri skaper som regel forventninger om gjenkjennelse. I møtet med menneskefigurer på lerretet ønsker vi, bevisst eller ubevisst, å finne ansikter, uttrykk og situasjoner med forbindelse til våre egne minners arkiv.
I Hilde Svalheims univers kan slike forventninger, ved første øyekast, langt på vei innfris. Hennes malerier er stort sett befolket av barn og voksne, settingene veksler mellom interiør og landskap. Hverdagslige scener med sittende eller gående figurer, gulvplanker, vegger, et glimt av himmel, nakne trestammer, en veistubb. I et enkelt arbeid anes en mer monumental karakter, en prosesjon av barn og unge i profil.
I disse bildene er det lett å få en umiddelbar følelse av å kjenne seg igjen. Stemningene som formidles er allmenne: omsorg, bekymring, beskyttelse, trygghet. Menneskelige relasjoner som er så nødvendige i livets tidlige faser. Det faller naturlig å spørre: Hvem er disse menneskene? De virker så kjente. Den lille jenta du gikk forbi i parken. Moren med babyen i armene på bussetet overfor deg. Barna som vasser på grunna en sommerdag.
Men hvor direkte gjenkjennelige er egentlig figurene i maleriene? Har de individuelle trekk? Hvem ligner de på? En niese? Naboens datter? Uten & gjøre hevd på fasit vil jeg anta at figurene ligner på alle og ingen. Vi kan fornemme et slektskap, sirkle inn en antatt personlig opplevelse, lete etter en konkret situasjon for så å gripe i tom og blå luft. Seerens kommunikasjon med bildene skjer nok heller i tråd med generell mønstergjenkjennelse, i all sin nøkterne kompleksitet. Maleriene formidler stemninger vi kan relatere til, uten å vise situasjoner hentet direkte fra en gitt virkelighet.
For Hilde Svalheims kunstneriske univers dreier seg hverken om dokumentasjon, realistisk illusjonisme eller portrettering i tradisjonell forstand. Maleriene viser heller ikke idealframstillinger eller symbolisme. Hennes intuitivt forløste barn og foreldre er mer presist "laget for anledningen". Og anledningen er tilblivelsen av hvert enkelt maleri. Figurene er, i likhet med malerienes øvrige accesoir av trestammer og bakkeskråninger, underlagt bildets formale og strukturelle agenda.
Maleteknikken, en røff, oppsummerende naturalisme med ekspressive trekk, utgjør de viktigste trådene i veven. Ved mesterlig og samtidig følsom bruk av denne teknikken, oppnår Hilde Svalheim en distinkt spenning mellom uttrykksmessig avstand og nærhet. Denne spenningen er avgjørende for hvordan bildene kommuniserer, - det etableres et alternativ til behovet for gjenkjennelse.
I løpet av arbeidsprosessen kan figurer fjernes eller legges til, på samme måte som en fargeholdning kan justeres og et komposisjonsskjema forandres. Slike forandringer kan i sin tur påvirke bildets endelige uttrykk. Fargen på himmelen kan f.eks. ha betydning for hvordan en menneskefigur oppfattes. Prosessen er tidkrevende, maleriene bygges møysommelig opp til de omsider tangerer sin iboende idé, uansett hva denne kan ha vært.
På leting etter disse ideene, selve utgangspunktet for Hilde Svalheims malerier, finner jeg en ledetråd på hennes atelier. Der oppbevares en halvt hemmelig bok, en perm fylt av innlimte fotoklipp, notater og skisser. Noen av klippene er gitt spesiell prioritet og plassert alene midt på en side, andre gruppert tett eller åpent i serier. Ikke ulikt visuelle avtrykk som kan dukke opp i minnet, katalogisert og tilrettelagt av vår aldri hvilende underbevissthet.
Når vi betrakter Hilde Svalheims malerier, kan av og til referanser fra kunsthistorien gi seg til kjenne. En koloristisk aksent à la Corot, en psykologisk spenning med slektskap til Munch, et komposisjonsskjema og malerisk foredrag som viser arven fra spansk malertradisjon. Disse referansene understreker oppfatningen av en erfaren kunstner med rikholdig og selektiv kunsthistorisk hukommelse. Kanskje det mest originale trekket ved Hilde Svalheims malerier dreier seg om det uttrykksmessige? I et samtidsperspektiv preget av kynisme og dominert av et institusjonalisert ubehagelig uttrykk, framstår hennes malerier som overveiende vennlige og sympatiske. De tidvis melankolske stemningene balanseres av en forsonende grunnholdning. Uten på noen måte & være "sukret", utgjør Hilde Svalheims malerier en av ganske få kjærkomne kunstoaser med rom for positive menneskelige kvaliteter.